сряда, 28 март 2012 г.


КАКВА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ДА ЗАТЛЪСТЯВАМЕНякои хора все още отричат, че инсулина има нещо общо със затлъстяването. Тези инсулин-отричащите са най-вече академични изследователи, които всъщност не са лекували пациенти със затлъстяване.
Кое идва първо: хиперинсулинизъм, инсулинова резистентност или затлъстяване
Това е един много интересен въпрос. Затлъстелите хора имат високи нива на инсулин и имат инсулинова резистентност.
Конвенционалната гледна точка на (инсулин- отричащите) е:Твърде многото ядене (лакомията, леността), е това което ви прави дебел.
Но каква е истината
Инсулинът е хормон, който е част от процеса по съхраняване на енергията от храната, която приемаме. Когато има изобилие от енергия в определено хранене – особено въглехидрати и по-малко протеини и мазнини, тялото секретира инсулин в големи количества.
Всичката енергия, която не може да се изразходи на момента се съхранява. Инсулинът влияе протеините да влязат като аминокиселини в клетките и също така излишните въглехидрати да се съхранят като гликоген в черния дроб, мускулите и в кръвоносната система за да се използват между храненията, когато нивата на глюкоза спадат.
Всички въглехидрати, който не могат да се съхранят като гликоген се преобразуват в мазнини, които се съхраняват в мастните тъкани.
Тъй като мастните клетки на затлъстелите хора са по-чувствителни към инсулин там отива повече гликоген вместо в мускулите.
Храните с висок гликемичен индекс (бързи въглехидрати, като захар, някои плодове, бял хляб, бял ориз и подобни) се смилат бързо и така ако не се изгорят през деня обикновено се съхраняват като мазнини, защото тялото е генетично програмиране да съхранява енергията, която не може да изразходи веднага.


http://www.zdravihora.com

Намаляване на повишения инсулин е съществена част от лечението на затлъстяването.
Най-ефективният начин за по-нисък инсулин? Промяна в храненето.
Без захар и бял хляб, тестени изделия и т.н.  Захарта кара вашия мозък да е по-малко чувствителен към лептина. Опитайте вместо това да ядете повече риба или да приемате рибено масло или ленено семе, тъй като омега-3 мастните киселини ще ви помогнат да възвърнете чувствителността си към този хормон.

Въпреки това, за много хора, програмата по-горе, не е достатъчна, за да нормализира теглото или други метаболитни проблеми. За други тя е твърде бавна.
Ако искате още по-ефективна хранителна програма трябва да бъдете още по-строги с въглехидратите, да понижите инсулина дори повече. Ако го направите,  не е задължително  да ядете бавно или да се упражнявате повече. Тя може да бъде достатъчно ефективна.

Продължаващите епидемии от диабет и затлъстяване са двa от най-страшните проблеми в днешно време. Как можем да ги спрем? Първата стъпка е да се отървем  средновековения си начин на мислене, че затлъстяването е резултат от лакомия и мързел.
Затлъстяването обикновено е в резултат на хормонален дисбаланс, най-често твърде много инсулин вследствие неправилно хранене.
Когато осъзнаем това често има едно просто решение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар